Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Μαρία Κάλλας. Η παχυσαρκία και ο μύθος του βάρους της



 Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου: Ο μύθος του βάρους της και η βουλιμία, ο πρώτος άγνωστος δάσκαλος, μια δημόσια διαμάχη-σκάνδαλο και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που συντέλεσαν στο χτίσιμο της δημόσιας εικόνας της.Το 1998 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη ένα ογκώδες έργο με τίτλο «Η άγνωστη Κάλλας», εξαντλημένο σήμερα. Συγγραφέας του ήταν ο Νίκος Πετσάλης-Διομήδης, συγγραφέας κυρίως γνωστός από τα ιστορικά του μυθιστορήματα. Το ογκώδες και εξαντλητικά λεπτομερές βιβλίο του, από το οποίο δημοσιεύουμε αποσπάσματα, έχει προκύψει από τη διερεύνηση των είκοσι δύο πρώτων χρόνων της σύντομης ζωής της Κάλλας.

 

Τα χρόνια αυτά είχαν παραμείνει ουσιαστικώς άγνωστα και συνυπεύθυνη γι’ αυτό ήταν και η Κάλλας, που αποσιώπησε λεπτά ή δυσάρεστα γι’ αυτήν θέματα, όπως η επίπονη σχέση με τη μητέρα της, οι νεανικές της ερωτικές εμπειρίες και, κυρίως, ο αγώνας της για προσωπική επιβίωση και καλλιτεχνική ανάδειξη στη διάρκεια της Κατοχής. Μια πιο ανθρώπινη και διαφορετικά αξιοθαύμαστη προσωπικότητα αναδύεται μέσα από τη θεμελίωση των οικογενειακών της καταβολών, την επανεκτίμηση των τραυμάτων της παιδικής ηλικίας στη Νέα Υόρκη (1923-1937), αλλά ιδιαιτέρως από την αποκάλυψη των περίπλοκων προβληματισμών της εφηβείας, των σπουδών και των πρώτων επαγγελματικών της βημάτων στην Ελλάδα (1937-1945).

 

«Συνυπεύθυνη όμως για τη διαστροφή της αλήθειας υπήρξε η ίδια η Μαρία, με τις αντιφατικές μεταγενέστερες δηλώσεις της. Εκ των υστέρων, όταν θα διακατέχεται από την ανάμνηση της παχυσαρκίας που είχε περάσει από δεκατεσσάρων ως δεκαοκτώ και από είκοσι τριών ως τριάντα περίπου ετών, θα διανθίσει συχνά δηλώσεις της με υπερβολικές περιγραφές ασχήμιας και αναφορές στο πάχος της», γράφει ο Πετσάλης-Διομήδης. 

 

Δεν είναι αλήθεια πως ήμουν παχιά όταν έφυγα από την Αμερική. Πάχυνα στην Ελλάδα, μετά από διαιτητική αγωγή με χτυπητά αυγά κι εξαιτίας ορμονικής δυσλειτουργίας που η μητέρα μου δεν φρόντισε να γιατρέψει. Δεν είναι αλήθεια ότι έτρωγα πολύ τυρί και λαρδί. ― Μ.Κ.

Πηγή και συνέχεια ΕΔΩ  

 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

“Octavius”, τo πλοίο-φάντασμα

  Το 1761 το πλοίο “Octavius” αγκυροβόλησε στο Λονδίνο προκειμένου να φορτώσει εμπόρευμα και να σαλπάρει για την Κίνα. Στο πλοίο επιβιβάστη...