Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Μιά μερίδα πατατάκια φουλ αλάτισμένα για εκδίκηση

 


Γνωρίζατε ότι το πιο δημοφιλές σνακ στον κόσμο, το πατατάκι, γεννήθηκε από μία απογοήτευση; Η ιστορία ξεκινά το 1853 στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης, στο εστιατόριο "Moon's Lake House", όπου ο George Crum, ένας λαμπρός σεφ Αφροαμερικανικής καταγωγής, έκανε όνομα με τις μαγειρικές του ικανότητες.
Μια μοιραία μέρα, ένας ιδιαίτερα επιλεκτικός πελάτης παραπονέθηκε ότι οι τηγανιτές πατάτες του Crum ήταν πολύ χοντρές και μουσκεμένες. Αποφασισμένος να δώσει ένα μάθημα σε αυτόν τον επισκέπτη, ο Crum έκοψε άλλες πατάτες λεπτές, τις τηγάνισε και τις αλάτισε πολύ. Προς έκπληξή του, ο πελάτης τις λάτρεψε και σύντομα όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν από τα "Saratoga Chips" του Crum. "
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ο George Crum δεν κατοχύρωσε ποτέ με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη δημιουργία του, ούτε έκανε μια περιουσία από αυτό. Αντ' αυτού, το πατατάκι έγινε τοπική αίσθηση, εξαπλώθηκε πέρα από τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στο σνακ που γνωρίζουμε σήμερα. Παρά ταύτα, ο Crum συνέχισε να εργάζεται στο "Moon's Lake House", ανοίγοντας τελικά το δικό του εστιατόριο, όπου πλούσιοι και διάσημοι θα έρχονταν να απολαύσουν τις πατάτες του.
Η συμβολή του Crum στην ιστορία της μαγειρικής είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμα και οι μικρές μας πράξεις μπορούν να έχουν διαρκή επίδραση. Την επόμενη φορά που θα φάτε πατατάκι, θυμηθείτε τον ευφυή σεφ που μετέτρεψε ένα παράπονο σε μια εμβληματική δημιουργία που εξακολουθεί να αγαπιέται παγκοσμίως, πάνω από 170 χρόνια μετά.
(Στην φωτογραφία πορτραίτο του George Crum, του δημιουργού των chips με τη σύζυγό του!)
ΠΗΓΗ facebook 

Μιά μερίδα πατατάκια φουλ αλάτισμένα για εκδίκηση

  Γνωρίζατε ότι το πιο δημοφιλές σνακ στον κόσμο, το πατατάκι, γεννήθηκε από μία απογοήτευση; Η ιστορία ξεκινά το 1853 στο Saratoga Springs ...