Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ο πρώτος Έλληνας καμικάζι των αιθέρων!




 2 Νοεμβρίου 1940, ο Υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, έγινε ο πρώτος Έλληνας καμικάζι των αιθέρων! Ο Αξιωματικός μας της Πολεμικής Αεροπορίας, έγραψε ιστορία κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, με τον εμβολισμό και την κατάρριψη εχθρικού αεροπλάνου.
Το περιστατικό αυτό καταγράφηκε σαν ένα από τα πιο σπάνια γεγονότα στην Παγκόσμια Αεροπορική Ιστορία. O Μαρίνος Μητραλέξης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μίλα Μεσσηνίας. Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, από την οποία αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου υπηρετούσε στην 22η Μοίρα Διώξεως στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης, η οποία διέθετε αεροπλάνα Πολωνικής κατασκευής PZL P24.
Για την ιστορία , στις 2 Νοεμβρίου 1940, έξι Ελληνικά καταδιωκτικά PZL απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Μίκρας , για να αναχαιτίσουν 27 ιταλικά βομβαρδιστικά, τα οποία κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη, υπό την ισχυρή προστασία καταδιωκτικών. Οι Έλληνες χειριστές, αγνοώντας το αριθμητικό μειονέκτημα, συνεπλάκησαν με τον εχθρό πάνω από τον Λαγκαδά. Ο Μητραλέξης κατέρριψε ένα ιταλικό βομβαρδιστικό και έστρεψε τα πυρά του σε ένα δεύτερο, αλλά όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του, επιχείρησε το αδύνατο! Με την έλικά του «ροκάνισε» το ουραίο πηδάλιο του εχθρικού βομβαρδιστικού, με αποτέλεσμα το τελευταίο να πέσει σε περιδίνηση και να συντριβεί στο έδαφος. Ο χειριστής του Ιταλικού βομβαρδιστικού σκοτώθηκε, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του πληρώματος το εγκατέλειψαν με τη χρήση αλεξιπτώτων. Ο Μητραλέξης, με στρεβλωμένη την έλικα του αεροσκάφους του, εκτέλεσε επιτυχή αναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε συντριβεί το εχθρικό αεροσκάφος. Στη συνέχεια, με το ατομικό του περίστροφο και τη βοήθεια μερικών χωρικών, συνέλαβε τους σοκαρισμένους Ιταλούς αεροπόρους.
Τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας, την ανώτατη ηθική διάκριση που απονέμεται σε καιρό πολέμου. Το τέλος όμως του Έλληνα Αεροπόρου , ήταν πολύ άδοξο. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης λόγω μηχανικής βλάβης του αεροσκάφους του στη θαλάσσια περιοχή της Τήνου το 1948 σε ηλικία 32 ετών.

ΠΗΓΗ Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

“Octavius”, τo πλοίο-φάντασμα

  Το 1761 το πλοίο “Octavius” αγκυροβόλησε στο Λονδίνο προκειμένου να φορτώσει εμπόρευμα και να σαλπάρει για την Κίνα. Στο πλοίο επιβιβάστη...